Bir önceki yazımızda kredi hesaplama yapılırken ödeme gücünün öneminden bahşetmiştik. Peki zaten devam eden bir krediniz varsa ödeme gücü nasıl hesaplanacak?

Aslında sizin de aklınıza geldiği gibi. Ödeme gücü hesaplanırken tüm ödediğiniz kredi taksitleri göz önünde bulundurulur. Örneğin, 300 TL ihtiyaç krediniz var. Her ay düzenli olarak ödemektesiniz. Yeni bir kredi başvurusu yapmayı planlıyorsunuz.

Kredi hesaplama yaparken 300 TL ye yeni kredinizin tutarını da ekleyerek ödeme gücünüzü hesaplayabilirsiniz. Yeni kredinizin taksitini 400 TL kabul edelim. Bu durumda aylık ödeme gücü hesabında 700 TL yi kullanmanız gerekmekte.

Yani gelirinizin en az 1800 TL olması kredi hesaplamasında dikkat etmeniz gereken bir unsur.
 
Kredi hesaplamalarında dikkat edilecek bir diğer konu ödeme gücünüzdür. Bankalardan kullanacağınız kredilerde banka size kredi vermeden önde ne kadar kredi ödeyebilirsiniz onu ölçer.

Bunun için basitçe şöyle bir hesaplama yapabiliriz.

Geliriniz 1000 TL nin kadar ise 300 tl ye kadar taksit ödeyebilirsiniz.

1500 TL gelirle ödeyebileçeğiniz tutar yaklaşık 600-650 TL civarındadır.

2000-3000 tl arasında gelirinizin %40′ına 3000 tl üzerinde %50′sine kadar kredi kullanabilirsiniz.

Kesin olmamak ile birlikte bankalar kredi hesaplaması yaparken buna yakın rasyoları kullanırlar. Ödeme gücünüzü bildiğinize göre artık kredi hesaplaması yapmak daha kolay.
 
5) Ödeme tablosu

Ödeme tablosunda kredi hesaplaması yapıldıktan sonra genellikle aşağıdaki sütunlar yer alır.

Taksit sayısı
Tarih
Kalan anapara
Taksit içindeki anapara
Faiz
KKDF
BSMV
Taksit tutarı

Kısaca açıklamak gerekirse odeme tablosunda kredi hesap makinesi tarafından hesaplanmış tüm değerler yer alır. Taksit hesaplama yaplirken vergi faize dahil edilir ve kredi tutarı, faiz oranı ve vadenin ir fonksiyonu olarak taksit hesaplanır.

Örnek ödeme planı indirin
 
3) Kredi faiz oranı

Kredi hesaplama için en önemli değişken faiz oranıdır. Taksitlerin içerisine aylık olarak dağıtılır ve fonksiyonel olarak anapara miktarını belirler.

4) Vergiler

Banka işlemlerinde iki çeşit vergi vardr. KKDF ve BSMV. KKDF oranı %15, BSMV oranı %5 olarak belirlenmiştir. Her taksitte kredi cinsinize göre faiz üzerinden hesaplanır.

Kredi hesaplaması yaparken kredi türü bu noktada önem kazanır. Konut kredilerinde KKDF ve BSMV sıfırdır. İhtiyaç ve binek taşıt kredilerinde KKDF %15, BSMV %5 olarak hesaplanır. Ticari araç ve ticari kredilerde KKDF yine sıfır hesaplanır.
 
1) Kredi tutarı

Kredi hesaplama yaparken bankalar matematiksel bir fonksiyon kullanır. Bu fonksiyonun ilk girdisi kredi tutarıdır.

Kredi tutarı sizin ihtiyacınıza ve banka uygulamalarına göre belirlenir. Örneğin konut kredisi için genellikle ev değerinin yüzde seksenine kadardır. Taşıt kredilerinde kredi hesap makinesine yazılacak tutar aracın birinci ya da ikinci el olmasına göre değişir.

İkinci el araçlarda maksimum kredi tutarı kasko değerinin yüzde altmışıdır. Birinci el araçlarda ise araç proforma faturasının yüzde seksenine kadar kredilendirme yapılır.

2) Kredi vadesi

Kredi hesaplamasında ikinci bir girdi de kredi vadesidir. Konut kredilerinde genellikle 10 yıllık vadeler kullanılır. Bazı bankalarda ikiyüz kırk ay vadelerde bulmak mümkündür.

Taşıt kredileri maksimum altmış aya kadar olur.
İhtiyaç kredilerinde en yaygın vade otuz altı aydır.
 
Kredi hesapalama ile ilgili yazmaya devam ediyoruz. Bugün sizlere biraz ödeme planlarından bahsedeceğim. Konut kredisi olsun, taşıt kredisi olsun, ihtiyaç kredisi olsun hepsi bankaların verdiği taksitli krediler kapsamına girer.

Kredi kullanırken şubeler öncelikle sizin krediniz ile ilgili kredi hesaplamaları yapar. Kendi kullandıkları kredi hesap makinesinde oldukça kolay bir işlemdir. Siz kredinizi kullanırken size bir ödeme planı getirirler. Şimdi gelin ödeme planlarında neler var onlara bakalım.

1) Kredi tutarı
2) Kredi vadesi
3) Kredi faiz oranı
4) Vergiler
5) Ödeme tablosu
 
Kredi kullanmak istediğinizde pek çok kredi hesaplama yöntemi ile karşılaşırsınız. İlk bakışta birkaçının karlı olduğunu düşünsenizde taksit hesaplarına baktıkça aklınızın karışması sıklıkla karşılaşılan bir durum. Anapara ertelemeli ya da balon ödeme nedir nasıl hesaplanır öğrenene kadar geçen sürede çoktan kredi hesaplamalarınızı tamamlamış olmayı planladığınızı düşünürken kendinizi bulmanız normal.

Peki ne yapmalı? Bu kadar çok çeşit içerisinden hangisini seçmeli? Hangi kredi hesap makinesini kullanmalı, hangi bankaya güvenmeli? Bu soruların hepsinin cevabı aslında aynı. Bu konularda bilgili ve bankalardan bağımsız kişilerden fikir hatta danışmanlık almak. Kredi hesaplama gittikçe karmaşıklaşan bir iş olduğu için profesyonel danışmanlara gitmek taksit hesaplarınızı gözünüz kapalı yapmanız için tek çıkar yol.

Banka kredisi hesaplamadan önce birden fazla fikir almak daima tek yere takılı kalmaktan iyidir.
 
Kredi hesaplamak için internette kullanan hemen herkes öncelikle bankaları tercih eder. Banka kredisi hesaplamak için bankaların sitelerini tercih edenler hemen sonrasında krediye başvururlar. Diğer bankalarla karşılaştırma yapılabilecek bağımsız bir kredi hesap makinesi olmadan yapılan kredi hesaplamaları birbirinden farklılık gösterebilir.

Karşılaştırma yapmanın yanlış sonuçlar vereceği bu işlemleri yapmamak için her türlü kredi hesap makinesi içeren bir internet sitesi tercih etmeniz yerinde olacaktır. Karşınıza çıkan her bankaya başvurmak kredibilitenizi zedeleyeceği için kredi hesaplarınızı başvurudan önce yapmanız daima faydanızadır. Bu gibi kredi hesaplamanın püf noktalarını sitemizden takip edebilirsiniz.
 
Her geçen gün finansal ürünler karmaşıklaşıyor. Değişik ürünlerden bir kısmı krediler ve onların taksit hesapları. Kredi hesaplamaları ile ilgili bankalar finansal mühendisligi kullanarak oldukça farklı ürünler geliştiriyorlar.

Kredi hesap makinesi konusunda bankalar oldukça zayıf. Bankaların web siteleri sadece konut kredisi, taşıt kredisi ve ihtiyaç kredisi ürünlerinin liste fiyatlarının taksit hesaplamalarını yaptırıyor. Kredi hesaplama sadece taksit hesaplama olmamalı.

Kredi geri dönüş tutarı hesaplama, erken ödeme cezası hesaplama, amortisman hesaplama gibi farklı kredi hesap seçenekleri de sitelerinde yer almalı. Banka kredisi hesaplamaları konusunda sorularınız olursa yorum olarak sormaktan çekinmeyin.
 
Paraya ihtiyacınız olduğunda bir arkadaşınızdan borç almak dışındaki tek çözüm ihtiyaç kredisi kullanmaktır. Tanıdığınızdan borç almaktan farklı olarak, bankadan kredi çektiğinizde faiz de ödersiniz. Bu yüzden kredi hesaplamalarınıza dikkat etmeniz önemlidir.

Kredi kullanmak isteyen çoğu kişi gibi siz de bir kredi hesap makinesi yardımıyla ne kadar taksit ödeyeceğinizi bilmek, taksit hesaplamanızı kendiniz yapmak istersiniz.

Banka kredisi hesaplamalarını bir profesyonelin yapması aslında daha iyidir. Ancak eğer hangi krediye başvurmanız gerek biliyorsanız ve kredi çekmek istediğinize eminseniz kredi hesaplamalarınızı kendinizin yapmanızda sakınca yoktur. Taksit hesaplama sanıldığının aksine kolaydır. Ancak küçük bir hata büyük kayıplara sebep olabilir.