Kredi kullanırken kredi kullanan kişi ve teminatlar ile ilgili bankalar sizi ve teminatlarını sigortalamak isterler. Kredi hesaplamalarında bu masrafları düşünmek gerekir. Hızlıca bu sigortalara bakalım.

- Hayat Sigortası
Herhangi bir sebeple kredi borçlusu vefat ettiğinde kredinin kapatılması için sigorta şirketi tarafından bankaya bir ödeme yapılır. Konut kredisi gibi kredilerde yapılır. Genellikle yıllık aidatlar ile ödenir.
- Ferdi kaza sigortası
Genellikle kredinin tüm vadesi için yapılır. Sigorta süresince kaza sonucu hayat kaybı ya da iş görememe gibi durumlar sebebi ile oluşabilecek riskleri sigorta karşılar
- Kasko
Taşıt kredilerinde yapılır. Aracın hasar görmesi durumunda teminat kaybı yaşanır. Bu kaybı sigorta karşılar.
- Konut Sigortası
Konutun yangın vb gibi doğal afet dışı zararlarını kapsar. Hırsızlık, su basması vb hallerde sigorta kapsamındadır. Hasarlar sigorta tarafından karşılanır.
- DASK
Doğal afet sigortalarıdır. Deprem, sel vb afetler yüzünden oluşacak zarar sigorta tarafından karşılanır
- İşsizlik sigortası
Kısa dönemli işsiz kalma durumlarında kredi kartı ödemelerini, kredi taksitlerini geçici süre ile sigorta öder. Kendi rızası ile işten ayrılmaları sigorta karşılamaz.

Kredi türüne bağlı olmak üzere bazı sigortaları bankalar zorunlu olarak yaptırmayı talep etmekteler. Haklı gerekçeler ile sunsalar dahi bu konuda kanunun getirdiği istisnalar var. Kredi hesaplaması yaparken kredinin vadesine göre bu sigortaları yenileyeceğinizi unutmamalısınız.



Leave a Reply.