Kredi kullanmak istediğinizde akılda bulundurulması gereken şeylerden ilki gereksinimlerinize uygun düşen kredi çeşidini tercih etmenizdir. Sonrasında kredi çeşidine göre ek harcamalara hazır olmalısınız.

Örneğin konut kredisi kullanacaksanız 1000 TL civarında bir dosya masrafı,  500 TL civarında da bir ekspertiz bedeli karşınıza çıkacaktır. Kredi hesaplamalarınıza, emlakçıya verilecek oran, tapuda ödeyeceğiniz harçlar, DASK gibi ödemeleri de dahil etmeniz gereklidir.

Eğer bir taşıt kredisi kullanmak istiyorsanız bu sefer de noter, sigorta ve rehin harcamaları yine hesaplamanız gereken giderlerdendir. Alacağınız kredinin hesaplamasında saydığımız ek masrafların dışında, kredi tutarının ev değerine oranı da önemli yer tutar. Alacağınız evin ne kadarı kredi için uygun?

Tavsiyemiz, teminat karşılığı kredilerde %70-%30 gibi bir oranla ilerlemeniz yönünde olacaktır. Yani evin ekspertiz miktarının ya da aracın kasko bedelinin en fazla %70’ine kredi çekmeniz. Bu şekilde kredi çektiğinizde kendi bütçenizden minimum %30 katkıda bulunmuş olursunuz. Bir gün gelir durumunuzda, dolayısıyla ödemelerinizde problem oluştuğunda banka evinizi ya da aracınızı satmak isteyecektir. Eviniz ya da aracınız bu durumda icra ile satışa çıkartılır. İcra ile yapılan satışlarda genelde satış değeri, evin ya da aracın gerçek değerinden oldukça düşüktür. Eğer %70-%30 oranını benimsemişseniz miktar düşük olsa da borcunuz kapatılabilir.

Kredi hesaplaması yaparken uyulması gereken bu oran, ileride toplam borcunuzun problem durumunda bile kapanma ihtimalini artırır.




Leave a Reply.