Toplu paraya ihtiyacınız var ve etrafınızdaki hemen herkes en az bir kere ihtiyaç kredisi kullanmış. Siz neden kullanmayasınız?

Bankaya uğradığınızda ise size ya istediğiniz miktarı azaltmanızı ya da daha fazla gelir göstermenizi söyleyen banka çalışanlarıyla karşılaşıyorsunuz. 15.000 lira kredi istediğinizde ödemeniz gereken taksiti karşılayabileceğiniz yönünde kredi hesaplaması yapıyorsunuz ama bankalar bunu bir türlü kabul etmiyor! Peki neden?

Bir kişinin geliri ile ödeyebileceği taksit miktarına göz atıldığında, gelirin yüzde 40ının taksit tutarı olarak alınabileceğini zaten yazmıştık. Ama ihtiyaç kredilerinde öncelikli olarak bakılan değer ise gösterdiğiniz gelirdir. Gösterdiğiniz gelirin on katı kadar ihtiyaç kredisi almanıza müsade edecek şekilde kredi hesaplama yapılır. Bu yüzden dokuzyüz lira maaşınız varsa onbeş bin lira çekmeniz pek mümkün değildir.

Elbette bu oranlar biraz değiştirilebilir. Dokuzyüz lira geliriniz var diye 9 bin liradan daha fazla ihtiyaç kredisi çekemezsiniz diye bir şart yok. Ancak 10 bin lirayı aşmanızın da zor olduğunu belirtelim.

Bankaların para politikaları size ne kadar uygunsuz gelirse gelsin sonuç olarak istediğiniz krediyi verebilecek olan yine bankalar. Prosedürleri eleştirmenin size bir yararı olmadığı gibi ilerlenebilecek çözümlere de kendinizi kapatmanıza yol açabilir.



Leave a Reply.