Kredi kullanmanız için sürekli mesaj atan, telefonla arayan bankalara gittiğinizde kredi çekebilmeniz için pek çok özellik taşımanız gerektiği söylenir. Birkaç soru-cevaptan sonra kredi kullanamadan bankayı terk etmeniz sizin için şaşırtıcı olsa da sadece sizin başınıza gelen bir durum değil.

Peki kredi çekmekle ilgili planlar yapmışken, bankaya gittiğinizde neden yaptığınız kredi hesaplaması bankanın yaptığı hesaplamalarla uyuşmaz? Bankaya gitmeniz için bile sizi sürekli arayan banka personelleri bankaya gittiğinizde sanki kredi vermemek için ellerinden geleni yapıyorlar.

Ancak olanlar düşündüğünüz gibi değil. Bankalar kredi kullanabilmeniz için istediğiniz tutarın taksitini ödeyebileceğinizi görmek ister. Bunun ölçüm şekli ise ödemeniz gereken taksitin, geliriniz maksimum %40'ını oluştup oluşturmadığına bakılmasıdır. Siz 1.000 TL gelirinizle 600 TL taksit ödeyeceğinizi düşünerek kredi hesaplaması yapmış olabilirsiniz. Hatta zaten bu tutarda ödeme yapıyor da olabilirsiniz. Ancak banka gelirinizin %40'ı olan 400 TL'yi baz alırlar. Hesaplar bu yüzden uyuşmaz ve kredi kullanamamanız mümkün.

Taksit hesaplaması dışında bankaların incelediği diğer bir konu da kredi geçmişinizdir. Aylık ödemenizi birkaç gün geciktirmek sizin için önemsiz olabilir. Ancak bankalar için 1 gün ile 30 gün arasında fark yoktur. Ödemenizi geciktirmişseniz banka size temkinli yaklaşır. Bu yüzden yapılan küçük gecikmeler bile banka tarafından ciddi şekilde değerlendirilir.

Kredi kullanırken ne hesapladığınız değil bankanın ne hesapladığı önemlidir. Bankaya gitmeden önce aklınızda bulunmasında fayda var diye düşünüyoruz.



Leave a Reply.